keskiviikko 1. tammikuuta 2014

2013 yhteenveto



Tässä hiukan yhteenvetoa vaikeasta vuodesta. Kilometrimäärät kuukausittain, suluissa lepopäivien lukumäärä:

tammikuu 224 (1) Dubain maraton
helmikuu 468 (1)
maaliskuu 303 (5)
huhtikuu 273 (7) Lontoon maraton
toukokuu 448 (1)
kesäkuu 598 (0)
heinäkuu 579 (2)
elokuu 586 (2)
syyskuu 298 (8) Berliinin maraton
lokakuu 319 (5)
marraskuu 430 (2)
joulukuu 435 (4)
--
Yht: 4961km (38 lepopäivää)

Kilometrejä tuli 1300 vähemmän kuin edellisvuonna ja lepopäiviä oli 13kpl enemmän.
Edellisen syksyn ja alkutalven harjoittelu oli sujunut hyvin ja vuoden alussa olin todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Mutta jo silloin oli päkiässä vamma joka pakotti tekemään korvaavia harjoituksia tammikuussa. Silti tammikuun lopun Dubain maratonille asetettu tavoite 2.38 alituksesta tuntui realistiselta – vain asfalttijuoksun puute huoletti, sillä talvi oli alkanut jo marraskuun lopussa. Dubaissa eka puolikas meni helpon tuntuisesti tasan 1.19, mutta jalat eivät kestäneet iskutusta ja leikki oli pakko jättää kesken 28km kohdalla.

Dubaista oli kotiintuomisina myös vatsalihasvamma, joka päkiävamman ohella kesti pitkälle kevääseen/alkukesään. Harjoittelu jäi aiempaa vähemmille määrille ja välillä en pystynyt tekemään ollenkaan kovia harjoituksia. Maaliskuussa Haagin puolimaratonilla tuli kuitenkin kovasta tuulesta huolimatta huippujuoksu ja jäin vain neljä sekuntia ennätyksestä. Tämä jäikin kauden ehdottomaksi kohokohdaksi.

Lontoon maratonille asetin vaillinaisen harjoittelun takia tavoitteen 2.40 alitukseen, mutta tällä kertaa kisapäivälle sattui huonoin kulku mitä koskaan maratonilla ja vauhti alkoi hiipumaan jo ennen kymppiä. Puolimatkassa (1.21) olin jo minuutin tavoitetta jäljessä ja kun oli selvää ettei ihmepiristymistä enää tapahtuisi, päätin vain hölkkäillä loppumatkan.

Toukokuun alussa SM-maastoissa juoksu kulki vielä hyvin, mutta sitten suorituskyky romahti. Vammat sentään paranivat, mutta koko loppukevään, kesän ja syksyn kova juoksu oli vaikeaa tai erittäin vaikeaa. Pahimmillaan en olisi päässyt edes yhtä kilometriä neljään minuuttiin kun hapenottokyky oli niin huono. Epäilin syylliseksi astmaa, mutta selkeää syytä ei löytynyt. Veriarvot olivat kunnossa, uni maistui ja leposyke oli normaali, joten anemia ja ylirasituskin oli poissuljettu. Astmalääkitystä muutettiin hieman, mutta ainakaan kovin nopeaa vaikutusta sillä ei ollut.

Elo-syyskuussa sain tehtyä kuitenkin muutaman onnistuneen kovan harjoituksen ja Berliinin maratonille asetin tavoitteen taas 2.40:een, vaikka se yltiöoptimistiselta tuntuikin. Tällä kertaa päivän kunto oli kohdallaan ja etenin lähes sekunnilleen tavoitevauhtia reiluun kolmeen kymppiin, kunnes tuli romahdus todennäköisesti vähiin jääneiden kovien treenien takia.

Vasta marraskuussa juoksu alkoi kulkemaan säännöllisen hyvin kun aloin tekemään harjoituksia juoksumatolla.

Koska alkuvuosi meni vammojen kanssa taistellessa ja kesä ja syksy motivaation puutteessa, jäi vuoden kilometrimäärä peräti 1300 vähemmäksi kuin vuonna 2012 ja lepopäiviä tuli 13 enemmän. Vuodelle asettamistani tavoitteista (maraton <2.38, puolimaraton <1.14, kymppi <34) jäin kympillä minuutin, puolikkaalla 37 sekuntia ja maratonilla peräti seitsemän minuuttia. Kun mikään tavoitteista ei tullut saavutettua, niin mennään samoilla tähänkin vuoteen. Kymppi tuntuisi noista kaikkein haasteellisimmalta ja luulenpa että onnistuakseen se vaatisi ison ja hyvätasoisen katukympin nopealla reitillä, sillä sellaisissa olosuhteissa tunnun saavani itsestäni parhaiten irti. Yksi tuollainen tapahtuma olisi Bupa London 10 000, mutta toukokuun lopussa juostavana tulee vähän liian pian kevätmaratonin jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti