tiistai 16. huhtikuuta 2013

Lontoon tilastoja



Olenkin ihmetellyt miksi juuri Lontoo tuntuu olevan huippujen keskuudessa suosituin maraton, vaikka voittajalle siellä on tarjolla vain 55 000 dollaria, kun esim. USA:n suurimmilla maratoneilla on tarjolla noin kolminkertainen summa ja Dubaissa 200 000. Houkuttimena ei taidakaan olla pelkästään starttirahat, vaan kohtalaiset tulosbonuksetkin vaikuttanevat asiaan. 182-sivuisen media guiden mukaan sijoituspalkintojen lisäksi jaossa on tulosbonukset niin että 2:05 alituksesta saa 100 000, 2:06 alituksesta 75 000 jne. sekä näiden lisäksi reittiennätyksestä 25 000 ja ME:stä 125 000. Eli kun voittaa kisan ME-ajalla niin saa vaivanpalkaksi 305 000 dollaria, millä elättää suvun Etiopiassa tai Keniassa ihan mukavasti. ME tuolla reitillä voi tosin olla aika tiukassa, vaikka Paula on sellaisen siellä pari kertaa juossutkin, sillä veikkaisin reitin olevan noin minuutin esim. Berliiniä hitaamman.

Ko. julkaisusta löytyy myös varsin kattavat tilastot, eliittijuoksijoiden esittelyt, muiden World Marathon Majors –sarjan kisojen tilastoja ym. Ko. sarjan voitosta kilahtaakin tilille jo miltsi, mutta sijoituspisteitä on huomattavasti helpompi hankkia muista kisoista kuin Lontoosta.

Viime vuonna Lontoossa tehtiin 29 Guinnesin ennätystä, nopeimpana sarjakuvahahmona Dracula ajalla 2:42:17.

Tämän vuotiseen kisaan on hyväksytty 48 000 brittiä ja 250 ulkomaalaista, joista kaksi suomalaisia. Luulisin että minut lasketaan tällä kertaa suomalaiseksi kun ilmoittautuessa onnistuin nyt laittamaan kansalaisuudeksi ja asuinpaikaksi Suomen. Nuo ulkomaalaiset lienevät pääasiassa niitä jotka ovat päässeet arvonnan kautta mukaan ja kun arvontaan otetaan 100 000 nopeinta (mikä täyttyy hetkessä), niin ei ole turhan suuret mahdollisuudet päästä sitä kautta mukaan.

4 kommenttia:

  1. Kovia ovat jänikset matkassa: mm. Dennis Kimetto (pb 2.04.15) ja puolikkaan juokseva Mo Farah :)

    Ei muuta kuin tsempit ite kisaan. Hyvin se menee!

    VastaaPoista
  2. Kiitti. Joo, on siellä parisataa mulle riittävän kovaa jänistä.

    VastaaPoista
  3. Lontoo kerää kyllä vuosi vuoden perään kovimman eliittijoukon samalle viivalle. Se on kyllä erinomaisen hyvä juttu koska nykyisin on suuria maratoneja niin paljon, että huiput jakaantuu väkisinkin eri kisoihin. Lontoo on kuitenkin profiloitunut selkeäksi vuoden ykköskisaksi huippujen keskuudessa. Monesti jopa tuntuu siltä, että kaverit ravaa ensin muualla jonkun hirmu kovan tuloksen ennen kuin sitten "uskalletaan" lähte Lontooseen kisaamaan.

    Toivottavasti keli suosii ja kärjen lisäksi säkin ladot hirmuajan !

    VastaaPoista
  4. Sääennuste lupailee lähes optimaalista keliä: 13 astetta (lähtöhetkellä viileämpää), melko tyyntä ja iltapäivällä kevyttä sadetta. Ei ole kuitenkaan pelkoa että allekirjoittanut latoisi hirmuajan. Näin huonosti valmistautuneena en ole tämän kolme vuotta kestäneen ”maratonurani” aikana kertaakaan lähtenyt maratonille, mutta vielä ei luovuteta. Puolikkaan väliaika tulee olemaan noin minuutin hitaampi kuin viimeksi ja sen jälkeen jännitetään päästäänkö tällä kertaa maaliin saakka.

    VastaaPoista